Kinesitherapie

Sportkinesitherapie is bedoeld voor mensen die een blessure hebben opgelopen tijdens sporten en zo snel mogelijk hun sportbeoefening weer willen hervatten. Of voor mensen die op een of andere manier een blessure hebben opgelopen waardoor ze op dit moment niet in staat zijn hun sportbeoefening te hervatten. Ook voor mensen die op dit moment niet sporten maar dit wel willen. Wij stellen samen met jou een bewegingsschema op en sturen bij waar nodig is. Een belangrijk hulpmiddel is taping. Door middel van taping laat je het gewricht bewegen in de normale, pijnvrije richtingen, terwijl de schadelijke bewegingen uitgeschakeld worden. Als sportkinesitherapeut kunnen wij jou helpen wanneer je een blessure hebt of overtraind bent. Je wilt immers zo snel mogelijk terug aan de slag. Desnoods met een alternatief trainingsschema, maar je wilt blijven sporten als dat kan en jouw conditie behouden. Jouw behandelplan en revalidatieschema wordt afgestemd op jouw mogelijkheden en op de sport die je beoefent. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken. Binnen deze oefenprogramma’s, wordt sportspecifiek en functioneel getraind, zodat je kan herstellen tot op jouw oorspronkelijke sportniveau. Naast deze oefenprogramma’s besteden wij veel aandacht aan preventie en advies om ervoor te zorgen dat je kunt blijven sporten en herhaling van dezelfde sportblessures wordt voorkomen.
Het doel van deze therapie is de longen van de patiënt zo snel mogelijk vrij te krijgen van mucus (slijm), of elke belemmering van een normale ademhaling ongedaan te maken. Een normaal ademhalingspatroon nastreven en de patiënt leren zijn ademhaling onder controle houden is tevens een doelstelling.
Ademhalingsoefeningen, leren opgeven van slijmen, de borstkas mobiliseren, het longweefsel weer ontplooien, drainagehoudingen aanleren zijn hier de voornaamste taken van de therapeut.
Pneumonie, bronchitis, mucoviscidose, astma, pre- en postoperatieve zorgen bij een thoraxoperatie zijn mogelijke indicaties.
Elke vrouw, jong of oud, wil zorgeloos kunnen lachen, springen, dansen, lopen en zingen zonder het gevaar te lopen op urineverlies.
Zowat één vrouw op twee, ouder dan vijftig jaar, is soms bang om hard te lachen, te niezen of een inspanning te verrichten omdat het tot oncontroleerbaar urineverlies kan leiden. Nochtans kan dit vervelend probleem verholpen worden door erover te praten met een specialist ter zake (arts, gespecialiseerd kinesitherapeut) of door het te voorkomen met goede dagelijkse gewoonten. Het is een kwestie van informatie.
EEN BEETJE ANATOMIE
Weinig vrouwen weten precies hoe hun anatomie eruit ziet en hoe die functioneert. Die kennis is nochtans noodzakelijk om het lichaam doeltreffend te beschermen.
HET PERINEUM
Het bekken van de vrouw kan vergeleken worden met een vaas zonder bodem maar waarvan die bodem samengesteld is uit een vlechtwerk van spieren en ligamenten die op verschillende plaatsen van het bekken aangehecht zijn. Het net van spieren en ligamenten vormt een soort elastische hangmat. De ureter, de vagina en het anaal kanaal lopen erdoorheen, wat ze sterker maakt, maar in zekere mate ook fragieler.
Bij heel wat bewegingen van het lichaam wordt er druk uitgeoefend, wat normaal is, op de buikholte waarbij de elastische hangmat aan de druk kan weerstaan door zich aan te passen.
Een slechte houding, nefaste gewoonten of hevige inspanningen kunnen tot gevolg hebben dat het bekken, het perineum en het abdomen aanzienlijke druk ondergaan in de onderbuik. Op termijn nemen de capaciteit van weerstand en vergrendeling van de bekkenbodemspieren, die voor continentie zorgen, dan toch af.
- Hoesten, niezen, snuiten
- Optillen (een voorwerp, boodschappen, een kind, enz.)
- De blaas snel leegmaken (druk uitoefenen bij het plassen om sneller te kunnen plassen)
- Een intense spierinspanning (verkeerd gebruik van de buikspieren, het beoefenen van bepaalde risicosporten)
- Een bevalling (overdreven druk bij het persen)
Een aantal slechte lichaamshoudingen kunnen ook voor regelmatige druk in de onderbuik zorgen en dat kan leiden tot wat men verzakking van de ingewanden noemt. Bijvoorbeeld:
- Rechtop staan met een licht gebogen of overdreven holle rug.
- Niet rechtop zitten, maar doorgezakt
De elektrotherapie is een waardevolle kinesitherapeutische techniek die gebruik maakt van elektrische stroomvormen (in de brede zin) met een therapeutisch doel.
Onze praktijk is uitgerust met:
- Gecombineerde ultrasontherapie
- Lasertherapie
- Laag-, midden- en hoogfrequente stromen, …
Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfesysteem.
Oedeem kan o.a. ontstaan door beschadiging en/of ontbreken van lymfvaten en/of lymfknopen.
Zoals bvb.:
- Aangeboren afwijkingen in het lymfestelsel
- Hormonale stoornissen
- Operatie en/of bestraling
De therapie bestaat uit een combinatie van:
- Manuele lymfedrainage
- Automatisch lymfedrainage
- Oefentherapie
“WHOLE BODY VIBRATION” is een principe dat uit de wetenschap is overgewaaid. Een automatische rek-reflex wordt via mechanische trillingen van een plaat op het lichaam overgezet en bereikt zo de spiergroepen voor 100%, zonder dat u zelf beweegt. Bij klassieke trainingsmethoden is dit slechts 60 tot 80%.
Door de intensiteit van de prikkels – die kunnen oplopen tot 60 per seconde- wordt een resultaat behaald dat met klassieke training niet te evenaren valt. Via verschillende houdingen traint u met de trilplaat nagenoeg elke spier in uw lichaam. In vergelijking met andere trainingsmethoden heeft u zo 80% minder tijd nodig voor een 20 tot 30% beter resultaat.
Triltraining bestaat al 20 jaar en werd voor het eerst toegepast bij astronauten. Door gebruik te maken van trillingen, herwonnen ze in korte tijd terug aan kracht na een lange ruimtereis.
De toepassing gaat van cellulitisbehandeling en figuurcorrectie, tot krachttraining, stretchen, maar ook revalidatie en diverse medische behandelingen. Bovendien is vibratietraining snel en afwisselend en toegankelijk voor elke fysieke conditie.
FYSIEKE EFFECTEN:
- Spierversteviging
- Betere doorbloeding
- Krachttoename
- Verhoogde uithouding
- Verhoogde mobiliteit en flexibiliteit van spieren en gewrichten
- Toename botdichtheid
- Collageenverbetering
- Anti-cellulitis
- Vetreductie
- Gaat botontkalking (osteoporose) tegen
..of beter gekend als de ‘KINETEC’.
Meestal wordt dit postoperatief aangewend.
Dit toestel zorgt ervoor dat het knie- of heupgewricht exact over de ingestelde hoek beweegt. Vaak wordt dit in het ziekenhuis onmiddellijk na de operatie gestart. De patiënt heeft, via de afstandsbediening, ook de mogelijkheid om de beweging terug te keren of te onderbreken.
Informatie volgt
Informatie volgt
Informatie volgt